Yaylı Ara Çapalama

Ekim sonrası toprağı çapalamaya ve yabancı otlarla mücadele etmeye yarayan modern bir ara çapa makinasıdır. Yaylı Ara Çapa Makinası, ekim sonrası gelişmekte olan bitkinin toprağının kabartılması ve yabancı otlarla mücadelesinde kullanılır.  Birbirleri ile orantılı sıralar halinde ekilmiş Ayçiçek, mısır, şeker pancarı, fasulye,
soya, yer fıstığı, susam, pamuk, patates ve haşhaş gibi tarla bitkilerinde;

Yabancı otla mücadele
Toprağın hava dengesinin sağlanması
Kaymak tabaka denen kabuğun  kırılması ve

Su tutuma kapasitesinin arttırılması için, arazide bulunan kültür bitkisine mümkün olan en az zararı vererek yapılan alansal toprak işlemeye ara çapa ya da ara çapalama denir. Gerekli midir? Kesinlikle. Bilindiği üzere bitkilerin sağlıklı bir gelişim gösterebilmeleri için zorunlu olan bazı temel ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçların en başında:

Oksijen ve Karbondioksit (hava/toprak)

Nem (su)

Isı (güneş) ve

Besinler (mikro/makro elementler/gübreler) bulunur. En basit hali ile, hayati öneme sahip olan bu kaynakları paylaşan, azaltan ya da
engelleyen her etken, kültür bitkisinde verim kaybına neden olur. Bu etkenlerin
en başında ise yabancı otlar bulunur. Diğer tüm seçenekleri devre dışı
bıraksak dahi, salt yabancı otlar karşısında sağladığı net başarı dahi ara
çapayı günümüz tarla tarımında zorunlu hale getirmektedir